Vi bruger ofte pengene bedst, når vi investerer i objektiver af bedre kvalitet. Der er stor forskel på billigt og dyrt glas. Især konstruktionen af gode objektiver gør en stor forskel. Mere om det senere. Cine-objektiver er typisk meget dyre og tunge sammenlignet med objektiver, der bruges til almindelig fotografering. Men hvorfor? Der er flere grunde til, at det er en god idé at investere i et cine-objektiv. Her er et par af dem i rækkefølge efter vigtighed (min personlige rækkefølge)
- Billedekvalitet
- Fokus
- Håndtering
- Blænde
- Størrelse
- Opbygning
- Pris
Lad os se på hver af dem:
1. Billedkvalitet
Lad mig først og fremmest slå myten om "det bedste objektiv" ihjel. Der findes ikke noget "bedste objektiv". Det bedste objektiv er det, der passer til det look og den følelse, du går efter. Det kan være et moderne objektiv eller et gammelt vintageobjektiv, der giver dig et særligt look. Artiklen her fokuserer på moderne cine-objektiver.
Mange mener, at billedkvaliteten er en af de store forskelle, når man vælger et cine-objektiv. Men jeg er ikke sikker på, at jeg er enig. Der er ikke store forskelle mellem et godt fotoobjektiv og et cine-objektiv, hvis vi ser på skarphed, billedkvalitet. Men når man går efter et specifikt look, er det et helt andet spørgsmål. Filmfotografer vil vælge forskellige cine-objektiver for at få et andet look. Kontrast, skarphed, flares, blænde osv. er vigtige faktorer, når de vælger det rigtige objektiv. Når man lægger +2-3000 euro på bordet for et cine-objektiv, ved man at glasset og billedkvaliteten er ok. Alle objektiverne i denne artikel dækker 8K, hvilket betyder, at de er en investering også til fremtidige kameraer, uanset om du har en Super 35, full frame eller en endnu større sensor. Nedenfor ses sensordækningen for Tokina Vista-objektiverne:
2. Fokus
Med cine-objektiver har du altid en meget præcis manuel fokuskontrol, og det er takket være den lange fokus-rotation/vandring. Dette er en vigtig egenskab ved de fleste cine-objektiver. I praksis betyder det, at du skal dreje meget på fokusringen for at komme fra nærfokus til uendelig fokus. F.eks. på Tokina Vistas er der et 300-graders fokus-rotation/vandring. Det betyder, at du kan lave meget præcis fokusering. Mange moderne fotoobjektiver fokuserer "by wire", hvilket gør manuel fokusering vanskelig.
Når vi taler om fokusering, er vi nødt til at tale om Focus Breathing. Focus breathing er et issue, der forekommer på en lang række forskellige objektiver, og det kan påvirke dit arbejde negativt i visse situationer. Focus breathing, som også nogle gange kaldes lens breathing, opstår, når du skifter fokus fra f.eks. nærfokus til uendelig fokus. Når du gør dette på almindelige fotoobjektiver, vil du oftest opleve en ændring i synsfeltet.
Ændringen er minimal, hvis den overhovedet findes på cine-objektiver.
Som nævnt ovenfor er de tydeligt markerede fokusskalaer på begge sider af objektiverne vigtige, når du arbejder på siden af kameraet, hvilket kameraassistenter og ”focus pullere” gør. Det er afgørende, at de kan se markeringerne på begge sider af objektivet. På mange cine-objektiver er markeringerne lavet med en selvlysende skrifttype, der lyser i mørke, hvilket gør det muligt at foretage en praktisk kontrol og betjening, selv i mørke omgivelser.
3. Håndtering
Når du vælger et cine-objektiv, er håndtering en af de meget vigtige faktorer. Objektivdiameteren nævnes ofte, fordi man i større produktioner ofte anvender matte-boxes, og de skal sidde tæt på objektivet, så der ikke kommer noget falsk lys igennem. Så med cine-objektiver har man den samme diameter på alle objektiverne, 114 mm (for hovedparten) for at være præcis. Det betyder, at du kan dreje matte-boxen væk og skifte objektivet og dreje den tilbage igen, og så er du klar igen.
Det samme gælder for fokus-, blænde- og zoom-gear på objektiverne. De er placeret i samme position på alle objektiverne, hvilket igen gør det nemt og hurtigt at skifte objektiv på settet. Placeringen er meget godt illustreret på nedenstående billede fra Tokina Cinema med deres nye Tokina Vista-serie. Hvis du vil skifte objektiv, skal du vippe eventuelt monteret follow-focus væk, fjerne objektiv og sætte det nye objektiv på, og vippe follow-focus tilbage.
Gearene på cine-objektiver er en industristandard. Industristandarden svarer til 0,8 MOD, hvilket henviser til afstanden mellem tandhjulets tænder. Dette tandhjul kan bruges til manuel follow-focus, som ofte kan monteres med en follow-focus -whip, der gør det muligt for en person, der kaldes en focus-puller, at foretage fokuseringen ved siden af kameraoperatøren. Du kan også montere en fokusmotor, som kan styres på kamerariggen eller fjernstyres fra en trådløse controller. Når man bruger focus-whip-en, ser man grunden til de tydeligt markerede focus/iris/zoom-skalaer på begge sider af objektiverne. Det vender jeg tilbage til.
Xeen Anamorphic 50mm T2.3 rigget med fjernstyrede fokus- og blænde-motorer på et Sony Venice-kamera.
Nogle objektiver som Xeen Meisters og Zeiss CP.3 har aktiveret Lens Meta Data Recording, som gør det muligt for kameraer automatisk at registrere de nøjagtige objektivmetadata. Dette gør produktion og efterbehandling mere effektivt. På Xeen Meister (kun PL-fatning) er det Cooke /i Technology-protokollen, og på Zeiss CP.3'eren hedder det ZEISS eXtended Data (XD).
4. Blænde også kaldet Iris
Når man taler om fotografi- og cine-objektiver er der en stor forskel mellem T-stop og F-stop.
På et cine-objektiv kaldes det T-stop (T = Transmission) og henviser til den mængde lys, der rent faktisk transmitteres, mens det på et fotoobjektiv kaldes "F-stop", som udelukkende henviser til åbningens størrelse i forhold til objektivets brændvidde.
En anden forskel mellem de to typer objektiver er den manglende blændering på de fleste moderne fotoobjektiver. Blænden styres via en af kameraets drejeknapper, og på cine-objektiverne har blænden eller Iris sin egen ring med (industri-standard) gear på objektivet. Den samme standard anvendes på fokusringen og zoomringen, hvis der er tale om et zoomobjektiv.
Bemærk: Når du hører nogen tale om objektiver, vil du høre fotografer tale om blænde, og filmfolk vil tale om Iris. De to er det samme, så der er ingen grund til at blive forvirret.
5. Størrelse
Som jeg nævnte under 2. Håndtering, størrelsen betyder noget. Størrelsen af fronten på cine-objektivet er ofte den samme på alle objektiver, uanset hvilken brændvidde. På de Xeen Meister- og Tokina Cinema-objektiver, der er nævnt længere oppe i denne artikel, er frontdiameteren konsekvent 114 mm.
6. Opbygning
Når du køber et cine-objektiv, køber du ofte en masse glas i et meget solidt kabinet.
De fleste cine-objektiver føles meget robuste og af meget høj kvalitet. Og det er de næsten alle sammen.
En anden fordel ved cine-objektiver er deres ”mounts”. I mange tilfælde har de udskiftelige monteringer inkl. den meget stærke PL-montering. Det betyder, at du kan købe et objektivsæt til en kameratype og et mount, og så skifte det ud, hvis du køber et andet kamera. Hvis du ikke ønsker at skifte mount, kan du bruge en adapter, som giver dig mulighed for at tilpasse dig til næsten alle kameraer.
7. Pris
Priserne spænder fra et par tusinde euro for et sæt Samyang Cine MKII 24, 35, 50 og 85mm T1.5, og +20.000 euro for et sæt med 5 Zeiss CP.3 objektiver over til Xeen Meisters, som koster dig 8.500 euro stykket, blot for at nævne nogle få muligheder.
Alt i alt, om du vil købe et cine-objektiv eller et par stykker af dem er et spørgsmål om præferencer og hvor mange penge du har på din bankkonto, og hvor meget du vil bruge.
Jeg håber, at artikelen gav dig et par indblik verdenen af cine-objektiver. Dine prioriteter er måske anderledes end mine. Hvis du kunne lide min artikel, så tøv ikke med at dele den, eller send mig en besked, hvis du kunne lide den eller har kommentarer til den.
Og uanset om du har et foto- eller cine-objektiv, så tag ud og skyd!