Når sommeren kommer og nætterne bliver lysere, er det let for en amatørastronom at blive lidt rastløs. De lyssvage objekter som galakser og stjernetåger er nu svære at observere, og de lysere planeter ligger nær horisonten ved midnat.
Hvad er så et bedre alternativ end at observere vores nærmeste stjerne, solen? Den er synligt det meste af dagen, og med et mindre teleskop er der faktisk meget at udforske. Lige siden mennesket opfandt teleskopet i det tidlige 17. århundrede, har astronomer og amatørastronomer været særlig interesserede i de såkaldte solpletter. Disse består af magnetisk aktivitet, som forhindrer solens energi i at nå overfladen.
Billedet ovenfor er taget med den amerikanske rumsonde SDO, som siden 2010 har været i en geosynkron bane omkring jorden. Hver dag giver dette rumobservatorium forskerne data om solens aktivitet og om, hvordan det påvirker jorden. En af forskernes interesser er at observere, katalogisere og følge solpletterne. Hver solpletgruppe får et nummer i et katalog. Fotografiet blev taget så sent som den 27. maj 2021 og viser to solpletgrupper. Gruppen til venstre kaldes "2824" og den større, mere udbredte til højre hedder 2826. Daglige videoer af solen offentliggøres online af SDO.
Indenfor videnskaben antages det, at størrelsen af solpletter er relateret til jordens klima. Tider med større solaktivitet ser ud til at være forbundet med højere temperaturer på jorden. Og reduceret solpletaktivitet med koldere klimaer. Nogle forskere mener, at den såkaldte lille istid er knyttet til det såkaldte solarminimum 1645 - 1715, da solen var særlig inaktiv.
Solens pletter kan således observeres med et mindre teleskop. Det kan ikke understreges, hvor vigtigt det er at bruge sikre metoder til at betragte solen.
ADVARSEL! At se direkte på solen i en kikkert eller et teleskop uden filter forårsager permanent øjenskade og i værste fald blindhed!
Den sikreste måde at observere solen på med en kikkert eller et teleskop er at holde en hvid skive (såsom tyk pap) en kort afstand fra okularet. Billedet af solen projiceres derefter på skiven, og du kan endda se eventuelle solpletter.
Den mest almindelige måde at observere solen gennem et teleskop er dog med et sikkert solfilter. De fleste foto- og teleskopforhandlere sælger en speciel folie fra Baader Planetarium, som kan skæres til f.eks. din kikkert eller teleskop. For nogle standardteleskopmodeller findes der også færdige filtre
Et ark solfilter-film i størrelsen 14x15,5 cm koster omkring 150 kroner, og med det kan du have meget sjov.
At følge solpletternes fremkomst, forandring og bevægelse på solens overflade er både en hobby for amatørastronomer og et arbejde for professionelle astronomer.
Læs mere om solen og hvordan du kan observere den.
Solen med to grupper af solpletter fotograferet den 27. maj 2021 af den amerikanske rumsonde SDO. Foto: NASA
Tekst: Claes Tunälv
Den næste Astroinfo offentliggøres i begyndelsen af august.