Når du har brug for at sænke lukkerhastigheden
Ved at sænke lukkerhastigheden kan du beslutte at skabe bevægelse i dine billeder. Når du for eksempel tager billeder af vandfald ved lav lukkerhastighed, kan du reproducere den flydende bevægelse af vand som vist på billedet nedenfor:
Når du har brug for en åben blænde, da du ønsker at sløre baggrunden
Hvis du åbner objektivets blænde på lyse, solrige dage, kan dit billede blive overeksponeret. Ved at bruge et ND-filter i denne lyssituation kan det hjælpe dig til at reducere mængden af lys til at opnå den rette eksponering med din blænde stående helt åben.
Jeg kan justere eksponeringen med kameraindstillinger. Hvorfor er ND-filtre stadig nødvendige?
Til yderligere at sænke lukkerhastigheden
Teknisk set kunne du sænke lukkerhastigheden ved helt enkelt at lukke blænden (ved at vælge et højere f-tal), men der vil stadig være nogle begrænsninger, der vil resultere i overeksponerede billeder. Derudover vil fotografering med for store f-tal (altså lukket blænde) betyde dårligere billedkvalitet på dit billede (se Diffraktionsfænomenet herunder).
Når du har brug for en åben blænde, da du ønsker at sløre baggrunden
På lyse, solskinsrige dage - selv hvis du fotograferer med lav blændeværdi (f.eks. f/1.4 eller f/1.8) og på grænsen af kameraets lukkerhastighed (f.eks. 1/4000 sekund eller 1/8000 sekund) - vil dine billeder stadig blive overeksponerede. Også under disse lysvilkår er ND-filtre nødvendige.
Diffraktionsfænomenet: hvad er det?
I fotografi sker diffraktion, når lysbølger støder på en forhindring, der får dem til at bøje af.
Med et stort f-tal, der betyder en lille diameter på blændehullet, vil lyset, der trænger ind i blændens hul, bukkes omkring det og vil som konsekvens heraf ikke nå billedsensorens pixels præcist, hvilket giver en forringelse i billedkvaliteten.
Billederne nedenfor viser forskellen i billedkvalitet, når man fotograferer med hhv. f/8 og f/22.
Som du kan se på billedforstørrelsen, er forskellen bemærkelsesværdig: En form for sløring påvirker billedet taget med f/22, hvilket resulterer i dårlig skarphed sammenlignet med billedet taget med f/8.
Her er ND-filtre essentielle for at lade dig fotografere ved en lav lukkerhastighed uden at skulle lukke blænden ned til f/22
Hvordan forandrer mine billeder sig med ND-filtre?
Her er et par eksempler, der viser, hvor imponerende løbende vand kan ændre udtryk, når du benytter ND-filtre.
Ved at bruge ND-filtre kan du for eksempel tage imponerende billeder af vandfald med lav lukkerhastighed. En lukkerhastighed på 1/30 sekund kan blive meget nedsat til 1/4 sekund ved at bruge et ND8-filter og dermed fange vandfaldets naturlige flow på billedet.
Som du kan på billederne taget med ND16- og ND32-filtrene vil selv med en forskel på 1 stop i lukkerhastigheden gøre, vil vandfaldene ser mere udglattede ud.