1. Korrekt opbevaring (ikke-fremkaldt/ikke-eksponeret film)
Ved at opbevare Polaroid-filmen korrekt opnår du, at filmkemikalierne forbliver stabile, og at dine billeder får og bevarer de bedste farver, kontrast og detaljer længst muligt.
Pakker med Polaroid-film skal opbevares uåbnede og forseglede i kølige og tørre omgivelser. Vi anbefaler, at filmen opbevares i et køleskab ved en konstant temperatur på 4-18 °C. Frys ikke filmpakkerne! Det beskadiger kemikalierne, og du får en ringere billedkvalitet, når du bruger filmen.
Filmen giver ikke de ønskede resultater ved lave temperaturer. Lad den varme op til stuetemperatur før brug. Vi anbefaler, at du lader filmen varme op i mindst 1 time, så den kan få samme temperatur som omgivelserne, før du bruger den.
2. Udløbsdato
Alle Polaroid-film skal bruges senest 12 måneder efter produktionsdatoen for at få det bedste resultat (produktionsdatoen er stemplet på bunden af filmpakken).
Kemikalierne ændres, efterhånden som filmen ældes, og det påvirker til sidst billedkvaliteten af filmen. Tidens virkningen på kemikalierne reduceres ved at opbevare filmen korrekt, og udløbsdatoen udgør skæringspunktet, hvor du ikke længere kan forvente, at du får billeder, der overholder vores kvalitetsstandarder. Du kan stadigvæk få varierende resultater med gamle film, men der kan være fejl og mangler, som ikke dækkes af garantien.
3. Vedligeholdelse af kameraruller
Billedet passerer gennem to ruller i filmrummet på dit kamera, der spreder kemikalierne mellem den negative og positive del af billedet. Kemikalierne spredes ikke jævnt, hvis rullerne er snavsede. Det er den mest almindelige årsag til fejl i billederne.
Du skal derfor regelmæssigt tjekke, at rullerne i kameraet er rene. Du får adgang til rullerne ved at åbne dækslet til filmrummet i kameraet. Valserne kan nemt rengøres med en blød klud fugtet med rent vand. Vi anbefaler, at du tjekker valserne i dit kamera, før du sætter en ny filmpakke i, og at du rengør valserne regelmæssigt, også selvom de ikke ser snavsede ud.
4. Eksponeringskompensation
De fleste Polaroid-film har den korrekte/oprindelige ASA-værdi og kræver ingen kompensation for eksponering. Det gælder blandt andet i-Type, 600 og 8x10 film.
Undtagelsen er selvfølgelig SX-70. Polaroids nuværende SX-70 film har en lidt højere ASA/ISO-værdi end sin traditionelle Polaroid-modpart. Det betyder, at vores film er mere lysfølsom – eller sagt på en anden måde “hurtigere”. Vi anbefaler, at du justerer eksponeringshjulet eller skydeknappen på dit Polaroid-kamera 1/3 mod den mørkere eksponering, når du tager billeder under stærke og gode lysforhold.
Justér hjulet eller skydeknappen til midterstillingen, hvis du bruger kameraets indbyggede flash. Husk, at den indbyggede flash på et Polaroid-kamera normalt kun er effektiv inden for en afstand af 1-2,5 m.
5. Temperatur
Polaroid-film fungerer bedst i temperaturer mellem 13-28 °C. Polaroid-film kan påvirkes i betydelig grad af temperaturer uden for dette interval med hensyn til fremkaldelsestid og farver.
Optagelse i kolde omgivelser (under 13 °C):
Billedet har en tendens til at blive overeksponeret ved en temperatur på under 13 °C samt mangler farvekontrast og har en blålig nuance. Lad dine billeder blive fremkaldet i en indvendig lomme på din jakke eller et andet sted i nærheden af din krop, når du tager billeder ved lave temperaturer. Vi anbefaler også, at du opbevarer kameraet tæt på din krop for at holde temperaturen i filmpakken og kameraet på den bedste driftstemperatur.
Optagelse i varme omgivelser (over 28 °C):
Farvebilleder har en tendens til at få en gullig/rødlig nuance ved fremkaldelse i temperaturer på over 28 °C. Afkøl dine filmpakker, før du tager dem med udenfor, når du tager billeder i en høj temperatur. Du kan minimere varmepåvirkningen ved at lade billedet fremkalde i køligere omgivelser, som fx et rum med aircondition, en termotaske eller under en kold drikkevare (pas dog på fugt!).
6. Afskærm filmen!
Polaroid-film er stadig følsomme over for lys efter at være fjernet ud af kameraet. I løbet af disse første følsomme sekunder vil filmskærmen, der er installeret på dit kamera, dække over billedet og beskytte det mod lys. Dette giver tilstrækkelig tid til, at det blå opacificeringslag kan spredes over hele billedet.
Når de første øjeblikke er gået, kan billedet fjernes under filmskærmen. Men den vil stadig være lysfølsom! Det skal stadig holdes afskærmet fra stærke lyskilder. Prøv for eksempel at:
- Lægge billedet på et bord med billedsiden nedad
- Lægge billedet i en jakkelomme
- Lægge billedet i en tom filmpakke
Du får stærkere farver og flere detaljer, når du skærmer billedet under fremkaldelsen (se hvor længe på bagsiden af din filmpakke), og det endelige resultat er skarpere.
7. Korrekt opbevaring (fremkaldte billeder)
Der finder fortsat flere kemiske reaktioner sted, når du har taget et Polaroid-billede. Du har kun én kopi af dit billede, så det er vigtigt, at du behandler det omhyggeligt. Det betyder, at du skal holde billederne væk fra direkte sollys og opbevare dem ved en normal temperatur.
30 dage efter fremkaldelse:
Vi anbefaler, at du ikke sammenpresser eller lukker dine billeder inde (fx i et fotoalbum) i de første 30 dage. Det giver mulighed for, at billederne bliver helt tørre, og at de kemiske processer bliver færdige.
Over 30 dage efter fremkaldelse:
Du kan opbevare billederne i et fotoalbum eller tilsvarende efter 30 dage. Det er bedst at opbevare billederne i tørre, mørke omgivelser, der er beskyttet mod ultraviolet stråling. Hvis du vil indramme et billede, anbefaler vi at bruge en ramme med beskyttelse mod ultraviolet stråling.
8. Genbrug af filmpakker
Desværre kan vi ikke genbruge dine tomme filmpakker. Beklager!
Vi anbefaler, at du bortskaffer tomme filmpakker i henhold til miljøbestemmelserne i dit lokalområde. Husk, at dine filmpakker indeholder et litium-ion-batteri, hvis du bruger 600, Spectra eller SX-70 film, og at du skal bortskaffe plastpatronen, metalfjederen og litium-ion-batteriet separat.